הבלילה
הטעימה אותה נוהגים יהודי לוב לאכול בטקס מיוחד בליל ראש חודש ניסן
ובכל
אירוע חגיגי המסמל התחלה חדשה חופה כניסה לבית חדש, הולדת בן וכו'.
קל
להכנה,
נראה שיש למנהג זה מסורת העתיק יומין, עוד מתקופת הנחת אבן פינה לבית המקדש
בעל הבית מדליק מנורה-נר זכר למנורת המשכן,והוא מחזיק מפתח בידו ומברך על הקערה
בערבית-יא פתא בלא מפתאח,יא עטאי בלא מנה,תרזקנא ותרזק מננא..
נראה שיש למנהג זה מסורת העתיק יומין, עוד מתקופת הנחת אבן פינה לבית המקדש
בעל הבית מדליק מנורה-נר זכר למנורת המשכן,והוא מחזיק מפתח בידו ומברך על הקערה
בערבית-יא פתא בלא מפתאח,יא עטאי בלא מנה,תרזקנא ותרזק מננא..
נהוג להוסיף מפתח, טבעת נשואים ,סוכריות, תמרים ,מטבעות ולכל דבר יש משמעות
המצרכים:
350 גר' גרגרי חיטה
50גר' גרגירי שעורה
50 גר' גרגרי כוסברה
50גר' כמון מתוק -שומר
1/3 כוס סוכר
200 גר' תמרים
100 גר' אגוזים
100 גר' שקדים
100 ג' צימוקים
50גר' גרגירי שעורה
50 גר' גרגרי כוסברה
50גר' כמון מתוק -שומר
1/3 כוס סוכר
200 גר' תמרים
100 גר' אגוזים
100 גר' שקדים
100 ג' צימוקים
אופן ההכנה:
קולים
במחבת או סיר את גרגירי החיטה והשעורה בנפרד קולים את גרגרי הכוסברה והשומר בנפרד.
לטחון את גרגיריהכמון והכוסברה יחד במטחנה או במראזה עד לקבלת אבקה.
את גרגירי החיטה והשעורה טוחנים עד כדי אבקה. דקה
לערבב בתוך קערה גדולה את החומרים יחד.
האבקה מוכנה לטקס.
לטחון את גרגיריהכמון והכוסברה יחד במטחנה או במראזה עד לקבלת אבקה.
את גרגירי החיטה והשעורה טוחנים עד כדי אבקה. דקה
לערבב בתוך קערה גדולה את החומרים יחד.
האבקה מוכנה לטקס.
לאבקה
מוסיפים את התמרים, השקדים, האגוזים והצימוקים כשהם שלמים,
ניתן, לפי הטעם, לשבור את השקדים והאגוזים לחתיכות קטנות יותר,
להוסיף
השמן ולערבב עד לקבלת עיסה סמיכה.
יא פתא בלא מפתאח ,יא עטאי בלא מנה , תרזקנא ותרזק מננא.
- יַא פַתָּאח - הו הפותח (אתה ה')
- בְּלָא מַפְתָאח - בלי מפתח
- תַרְזַקְנָה - תן לנו מטובך
- וּתַרְזַק מַנָּה - וניתן גם אנו (לאחרים)
- יַא עַטָּאי - אתה הנותן
- בְּלָא מַנָּה - בלא תמורה
0 תגובות:
הוסף רשומת תגובה
תודה על תגובתכם